Блиндирани врати
Полезно

Съвети при избор на входна врата

Входната врата е един от най-важните елементи на дома ни. Изборът на подходяща врата е важен. На пазара се предлагат различни варианти, които се различават не само по визия, но и по особености в конструкцията, типът заключване и разбира се, по цена.

Ние ще Ви дадем няколко съвета, които ще Ви помогнат при избора на врата, която е съобразена с Вашите нужди и бюджет:

• Основно на пазара се предлагат входни врати с фиксирани каси и регулируеми каси.

Фиксирани каси представляват метална каса обикновено 10см с метални первази,които може да се поставят отвътре или отвън. След монтажа на такъв тип каса се налага обръщане на зида. При този вариант, независимо дали первазите са монтирани отвътре или отвън се налага покриване на зида, който продължава след касата с мазилка или допълнително уширение в цвят близък до този на вратата.

Регулируемите каси предлагат най-често обличане на целия зид, размерите, които се предлагат са за зид до 21см, до 34см и дори до 50см. Регулирането на касата става посредством прахово боядисани уширителни планки, които се прерязват до необходимия размер на място по време на монтажа. При този вариант след монтажа не се налагат допълнителни дейности.

• Освен фиксирани и регулируеми каси, има модели с каса, която е облечена изцяло с HDF в цвета на вратата. Тези варианти създават по-топло усещане, но допълнително оскъпяват вратата и изискват малко по-голям строителен отвор.

Важно при избора на врата е типа заключване. На пазара има входни врати с един патрон и с два независими патрона.

Тук е важно да съобразите вратата с нуждите от сигурност. Двата независими патрона са доста сигурен вариант и гарантират по-добра защита на дома Ви. За допълнителна сигурност Ви препоръчваме и пасивни шипове, които подсигуряват вратата срещу опит преодоляване на сигурността.

• Друг важен компонент на входната врата е пълнежът и конструкцията.

Конструкцията на крилото на вратата е добре да бъде допълнително оребрена с метални профили и запълнена с изолация. Дебелината на крилата варира от 50-70 мм или от 70-90мм. Важно е да се информирате и за пълнежа на самата врата. На пазара има врати с пълнеж тип “пчелна пита”. Този вариант е по-олекотен и е добър топлоизолатор, но не и шумоизолатор. Друг много добър вариант е минералната вата. Тя осигурява отлична шумоизолация и топлоизолация.

• Важно е също така да обясните къде ще бъде поставена вратата, на апартамент или на къща. Има голяма разлика. Вратите, които са подходящи за къща имат допълнителна UV защита. За разлика от входните врати на апартамента, тези на къщите са подложени на атмосферните влияния, и без тази допълнителна защита рискувате вратата да бъде повредена.

• Не по-маловажно е мястото, от което купувате вратата си. Купувайте блиндирани врати само от надеждни фирми, които предлагат и гаранция за продуктите си. Това ще Ви гарантира, че дори и да се получи някакъв проблем, ще Ви бъде оказано нужното съдействие и всичко ще мине безпроблемно и Вие ще останете доволни от покупката си.

Всички тези съвети ще Ви помогнат в избора на врата, която ще отговори на Вашите изисквания и бюджет.